z gory dzieki za pomoc
Daniel: Fizyka
znowu zwiecha
Nie przestraszcie sie tresci bo nic tam nie ma w zasadzie, tylko lektura . Chodzi mi o
wskazowki do zad.2.3
Prosze o wskazowki a nie o rozwiazanie.
tresc.
Zadanie 2. Akwarium (14 pkt)
Podczas zajęć koła biologicznego uczeń miał za zadanie, wykorzystując lupę, obserwować
niewielkiego ślimaka znajdującego się na wewnętrznej ścianie akwarium. Drgająca powierzchnia
wody w akwarium uniemożliwiała bezpośrednią obserwację, wobec czego uczeń postanowił zanurzyć
soczewkę w wodzie i obserwować obraz ślimaka na przeciwległej ścianie akwarium pokrytej cienką
warstwą glonów, wykorzystując ją jako ekran (matówkę). Po silnym oświetleniu ślimaka uzyskał
dla dwóch ustawień lupy, włożonej do akwarium, ostre obrazy ślimaka.
W lupie zastosowano cienką symetryczną dwuwypukłą szklaną soczewkę o bezwzględnym współczynniku
załamania i ogniskowej w powietrzu wynoszącej 7,5 cm. Przyjmij, że odległość pomiędzy
ślimakiem i jego obrazem na przeciwległej ścianie wynosiła 125 cm, oraz, że bezwzględny
współczynnik załamania wody jest równy .
2.3 (6 pkt)
Oblicz odległość pomiędzy dwoma położeniami soczewki w wodzie, dla których uczeń uzyskał ostre
obrazy ślimaka. Do obliczeń przyjmij, że ogniskowa soczewki w wodzie wynosi 30 cm.
25 kwi 17:30
MQ: No, masz obliczyć odległość między dwoma położeniami soczewki, dla których dostajesz ostry
obraz.
Masz podaną sumę odległości od soczewki obrazu i przedmiotu:
x+y=125cm
Masz podana ogniskową soczewki w wodzie fw=30cm.
Z równania:
1x+1y=1f
Wyjdą ci dwa rozwiązania. Z róznicy tych rozwiązań (nieważne czy dla x czy dla y) dostajesz
odpowiedź.
25 kwi 17:50
Daniel: czyli juz licze

d=x+y
x=d−y
df=−y
2+yd
y
2−yd+df=0
Δ=d
2−4df
Δ=125
2−4*125*30=15625−15000=625
√Δ=25
l=y2−y1=75−50=25cm
oto oto
25 kwi 17:57
MQ: Jeśli się gdzieś nie walnąłeś w obliczeniach, to dobrze −− w każdym razie sposób obliczenia
dobry −− prześledziłem.
25 kwi 18:02
Daniel: dobrze chyba bo w odpowiedziach tak jest , powiem Ci szczerze ze tak robilem , ale wczesniej
sie walnalem w obliczeniach i mi wychodzilo 150cm i −25cm <bzdury>

teraz jakos dobrze
udalo mi sie policzyc, myslalem ze zle robie i dlatego sie tutaj zwrocilem o pomoc . W kazdym
bądz razie
MQ Dzięki wielkie dla Ciebie
25 kwi 18:04
Daniel:
25 kwi 19:24