matematykaszkolna.pl
z gory dzieki za pomoc Daniel: Fizyka znowu zwiecha Nie przestraszcie sie tresci bo nic tam nie ma w zasadzie, tylko lektura . Chodzi mi o wskazowki do zad.2.3 Prosze o wskazowki a nie o rozwiazanie. tresc. Zadanie 2. Akwarium (14 pkt) Podczas zajęć koła biologicznego uczeń miał za zadanie, wykorzystując lupę, obserwować niewielkiego ślimaka znajdującego się na wewnętrznej ścianie akwarium. Drgająca powierzchnia wody w akwarium uniemożliwiała bezpośrednią obserwację, wobec czego uczeń postanowił zanurzyć soczewkę w wodzie i obserwować obraz ślimaka na przeciwległej ścianie akwarium pokrytej cienką warstwą glonów, wykorzystując ją jako ekran (matówkę). Po silnym oświetleniu ślimaka uzyskał dla dwóch ustawień lupy, włożonej do akwarium, ostre obrazy ślimaka. W lupie zastosowano cienką symetryczną dwuwypukłą szklaną soczewkę o bezwzględnym współczynniku załamania i ogniskowej w powietrzu wynoszącej 7,5 cm. Przyjmij, że odległość pomiędzy ślimakiem i jego obrazem na przeciwległej ścianie wynosiła 125 cm, oraz, że bezwzględny współczynnik załamania wody jest równy . 2.3 (6 pkt) Oblicz odległość pomiędzy dwoma położeniami soczewki w wodzie, dla których uczeń uzyskał ostre obrazy ślimaka. Do obliczeń przyjmij, że ogniskowa soczewki w wodzie wynosi 30 cm.
25 kwi 17:30
MQ: No, masz obliczyć odległość między dwoma położeniami soczewki, dla których dostajesz ostry obraz. Masz podaną sumę odległości od soczewki obrazu i przedmiotu: x+y=125cm Masz podana ogniskową soczewki w wodzie fw=30cm. Z równania: 1x+1y=1f Wyjdą ci dwa rozwiązania. Z róznicy tych rozwiązań (nieważne czy dla x czy dla y) dostajesz odpowiedź.
25 kwi 17:50
Daniel: czyli juz licze d=x+y x=d−y
1 1 

={1}{d−y}+

f y 
1 y+(d−y 

=

f y(d−y) 
df=−y2+yd y2−yd+df=0 Δ=d2−4df Δ=1252−4*125*30=15625−15000=625 Δ=25
 125−25 
y1=

=50cm
 2 
 125+25 
y2=

=75cm
 2 
l=y2−y1=75−50=25cm oto oto
25 kwi 17:57
MQ: Jeśli się gdzieś nie walnąłeś w obliczeniach, to dobrze −− w każdym razie sposób obliczenia dobry −− prześledziłem.
25 kwi 18:02
Daniel: dobrze chyba bo w odpowiedziach tak jest , powiem Ci szczerze ze tak robilem , ale wczesniej sie walnalem w obliczeniach i mi wychodzilo 150cm i −25cm <bzdury> teraz jakos dobrze udalo mi sie policzyc, myslalem ze zle robie i dlatego sie tutaj zwrocilem o pomoc . W kazdym bądz razie MQ Dzięki wielkie dla Ciebie
25 kwi 18:04
Daniel: emotka
25 kwi 19:24