wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach a=(-5,-3) b=(4,7)
aaaaaa: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach a=(−5,−3) b=(4,7)
25 kwi 17:23
Mistrzu: Najpierw wyznacz prostą zawierającą te punkty.
Potem wyznacz środek tego odcinka.
Potem wyznacz współczynnik kierunowy a. Wzór jest a1 * a2 = −1
a1 to współczynnik prostej zawierającej dane punkty.
Po tym podstaw punkt który jest środkiem odcinka i współczynnik który ci wyjdzie do wzoru
y=ax+b dzięki temu wyliczysz b. Potem zapisz ładnie powstały wzór.
25 kwi 17:32