nie umiem:(
lila93: zad z treścią−−> pewnie banalne,ale coś mi nie chce wyjść
na wyprawę w góry grupa 6 przyjaciół przygotowała zapas żywności wystarczający na 4 dni
wycieczki. Wdniu wymarszu niespodziewanie do tej grupy dołączyły 2 osoby i wszyscy wyruszli
wspólnie na szlak nie uzupełniając zapasu żywności. Na ile dni wycieczki wystarczy im żywności
jesli racje żwynościowe na jedną osobę nie ulegną zmianie?
25 kwi 17:17
lila93: mi wychodzi że wystarczy im na 3,(3) dni,ale ten okres jest bardzo podejrzany,więc chyba cos
robię źle:(
25 kwi 17:19
nikon: to jest zad na wielkości odwrotnie proporcjonalne 6os. * 4 dni =24 (stały iloczyn)
czyli 8os. * x = 24
x=3
odp. wystarczy żywności na 3 dni
25 kwi 17:29
25 kwi 17:31
lila93: dziękuje,rzeczywiście : )
25 kwi 17:34
lila93: @takietam widziałam to,ale ja chciałam swoim sposobem : )
25 kwi 17:35