planimetria-maturalne
kamil: promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny jest rowny r, a jeden z katow ostrych ma
miere α. wyznacz pole tego trojkata.
21 kwi 14:20
xpt: pomagam
21 kwi 14:40
xpt:

czerwone kreski − promień koła
czerwono czarna linia − odcinek równy r
linia czerwono zielona − znowu r ;
P
zielona przerywana: − cała to wysokość h
c
− tylko zielona to przekątna kwadratu o boku r
h
c można łatwo obliczyć, jest to r + r
√2
Bierzemy 2 wzory na pole trójkąta i je porównujemy
| | 1 | |
P= |
| c*hc (to jest dla dowolnego trójkąta wzór) |
| | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| c2sin2α (to wzór dla trójkąta prostokątnego) |
| | 4 | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| c*hc= |
| c2sin2α mnożymy razy |
| |
| 2 | | 4 | | c | |
wyznaczamy c
Podstawiamy za h
c i za c wyliczone wartości, a nastepnie podstawiamy do wzoru
| | 1 | | (r+r√2)2 | |
P= |
| c*Hc = |
| |
| | 2 | | sin2α | |
za sin2α podstawiamy 2sinαcosα
| | 1 | | (r+r√2)2 | |
P= |
| c*Hc = |
| |
| | 2 | | 2sinαcosα | |
21 kwi 15:02
xpt: zaraz − ale błąd zrobiłem :P
ZADANIE ROZWIĄZANE ŹLE
Jak by wysokośc sie pokrywała z r to to by był trójkąt prostokątny równoramienny. Zaraz
coś wymyślę i dla dowolnego prostokątnego postaram się zrobić
21 kwi 15:03
kamil: a skad zabrales ten wzor na pole tr prostkatnego? mozesz mi wytlumaczyc jak do mnie
doszedles?
21 kwi 15:04
kamil: spoko
21 kwi 15:06
kamil: juz chyba mam. tylko zastanawia mnie jedna rezcz czy tgβ2=ctgα2
21 kwi 15:17
xpt: Znalazłem pewno wyjście z sytuacji, ale wynik (powinien byc poprawny) ne wygląda
zachęcająco :
)
Najpierw liczę h
c
Biorę 2 wzory na pole
dzielę
hc przez
r, a następnie mnożę razy r (niby nielogiczne, ale jednak coś
w tym jest)
| | 2P | | 2P | | a+b+c | |
hc = hc : r * r |
| : |
| * r = |
| *r = |
| | c | | a+b+c | | c | |
| | a | | b | |
= ( |
| + |
| + 1) *r = (cosα+sinα+1)*r |
| | c | | c | |
teraz liczę c (tak samo jak poprzednim razem biorę 2 wzory na pole
| | 1 | | 1 | |
P= |
| chc i P= |
| c2sin2α |
| | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| chc = |
| c2sin2α mnoże obustronnie *2 |
| 2 | | 4 | |
| | 1 | |
chc = |
| csin2α dzielę obustronnie :2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
hc = |
| csin2α mnoże obustronnie * |
| |
| | 2 | | 2sinα | |
(cosα+sinα+1)*r
Podstawiam do wzoru P=½
chc
| | 2((cosα+sinα+1)*r) | |
P=½ |
| * (cosα+sinα+1)*r = |
| | csin2α | |
21 kwi 15:51
xpt: na koncu jak jest
sin2α top trzeba zamienić na 2sinαcosα, bo nie mamy kąta 2α tylko kąt α ;)
21 kwi 15:53
kamil: wyniki jak powinien wyjsc to
r2(tgα2+1)(tg(45−α2)+1)
P= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg(45−α2)
21 kwi 16:02
Mickej : zadko kiedy wyjdzie ci taki sam wynik w tego typu zadaniach
21 kwi 16:10
xpt: kamil − wynioki sa różne czy tylko ich postaci?
21 kwi 16:14
Bogdan:
Proponuję następujące rozwiązanie:
α − miara kata przy wierzchołku A.
a, b − długości przyprostokątnych,
c − długość przeciwprostokątnej
p − połowa długości obwodu trójkąta
a = csinα, b = ccosα,
| | 1 | | 2r | |
r = |
| (a + b − c) => 2r = c(sinα + cosα − 1) => c = |
| |
| | 2 | | sinα + cosα − 1 | |
| | 1 | | 1 | |
p = |
| (a + b + c) => p = |
| c(sinα + cosα + 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | (sinα + cosα + 1) | |
p = |
| |
| | sinα + cosα − 1 | |
| | (sinα + cosα + 1) | |
Pole trójkąta P = pr => P = r * |
| |
| | sinα + cosα − 1 | |
21 kwi 18:14