czworojaty i trójkaty
Martusia:

Zad. 1 Jaki jest stosunek pola trójkąta ABD do pola trójkąta ACD, jeśli |CB|=3*|CD| (rysunek)
Zad. 2 Wykaż, ze jeżeli miary katów czworokata są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego to
suma miar najmniejszego i największego kata wynosi 180
o
25 kwi 16:13
rumpek:
Zad 2
a
1 + a
2 + a
3 + a
4 = 360
o
a
1 + a
1 + r + a
1 + 2r + a
1 + 3r = 360
o
4a
1 + 6r = 360
o / : 2
2a
1 + 3r = 180
o
a
1 + (a
1 + 3r) = 180
o
a
1 + a
4 = 180
o
c.n.u.
25 kwi 16:16
rumpek:
Zad 1.
| | 1 | |
Skorzystałbym P = |
| absinα |
| | 2 | |
25 kwi 16:16
Martusia: Zad.3
Romb ma przekątne długości 5m i 12m . Oblicz wysokość tego rombu.
25 kwi 16:23
rumpek:
Tw Pitagorasa + porównanie wzorów na pola
25 kwi 16:25