mam zrobic tabelke,wyznaczyc asymptote pionową i pozioma,zrobić wykres i przesun
gosiaczek12:
21 kwi 12:41
gosiaczek12: czy może mi ktoś pomóc?
21 kwi 12:44
gosiaczek12: aha ma byc jeszcze funkcja rosnąca w przedziale i miejsce zerowe,normalnie mam pustke w
głowie:((
21 kwi 12:47
gosiaczek12: y=−2x+4−5 tak to miało być proszę o podpowiedz chociaz
21 kwi 13:41
mint:

asymprota pozioma to −5
a pionowa to −4
rosnie w przedziale od (−∞, 4) i (4,+∞)
dziedzina x ∈R\{−4}
zbior wartosci R\ {−5}
moim zdaniem tak bedzie
21 kwi 14:14
gosiaczek12: do mint

Dzięki bardzo

a możesz mi jeszcze napisać jakie punkty obrałeś/łaś do zaznaczenia tych
paraboli?
21 kwi 17:05
mint: y=
−2x pod x podstawiamy np −2,−1,0,1,2
czyli f(−2) =
−22=−1
f(−1) =
−2−1=2
f(0)= nie ma
f(1)=
−21=−2
f(2)=
−22=−1
rusyjesz wpierw wykres tej funkcji i nastepnie przesuwasz np kazdy z tych tutaj wybranych
punktów o 4 w prawo i 5 w dół bo takie sa asymptoty.
o to chodzilo

?
21 kwi 17:30
mint: pomylka tam

f(−2) =
−2−2 = 1 tutaj

a nie −1
21 kwi 17:32
gosiaczek12: No fajnie o to chodziło a czy czasami nie przesuwam to o −4 i−5

Kurcze kobietka pokazała dwa przykłady i zadała do domu na ocene niby tak zrobiłam jak Ty
,tylko mam problem z tym y>0⇔x∈....no teraz to kurde mam problem wpisac do jakich
przedziałów należy...albo to jest tak proste,że sie gubie albo juz taka ciemna jestem

i jeszcze y<0⇔x∈.....
21 kwi 19:11
gosiaczek12: Aha i jeszcze jedno mam pytanko.....jak mam obliczyc miejsce zerowe?,bo mi wychodzi
518 czy to możliwe?
21 kwi 19:14
gosiaczek12: Może mi to ktos sprawdzić

21 kwi 20:00
mint: dokladnie

o 4 w lewo i o 5 w doł

jakis zaspany jestem

jak y>0
to (−4,4 , +∞)
jak y<0
to (−∞, −4,4)
a mz to chyba −4,4 hm ? czy zle to robie jednak
21 kwi 20:04
gosiaczek12: y>0⇔x∈(−4,+∞)v(−∞,4) a nie czasami tak to zapisac?
jak obliczyłeś miejsce zerowe?
bo ja mam zupełnie co innego
21 kwi 20:23
gosiaczek12: no chyba raczej miejsce zerowe musi byc na osi x,czy nie tak?
21 kwi 20:26