c. arytmetyczny
aa: ciąg arytmetyczny. jakie są a1 i r, gdy a6 = 12 i a12 = 56? A później jaka jest suma 20
pierwszych wyrazów?
Mi wychodzi a1 = − 43, a r = 11, a S20 = 1230, bo a20 jest 166.
W porządku to jest?
25 kwi 15:41
Eta:
Skąd Ci wyszły takie wyniki ?
a12−a6= 6r ⇒ 6r=44 ⇒ r=.........
25 kwi 15:50
aa: wzorowałam się na przykładach z tej stronki, to nie wiem..
25 kwi 15:57
aa: m.in. z tego wzoru: an = a1 + (n − 1)r
25 kwi 15:59
aa: ahaaa i tam miało być a
10 = 56, a nie 12
25 kwi 16:00
aa: czyli r mi dobrze wyszło, a a1 też, tak?
25 kwi 16:01
Eta:
To zmienia postać rzeczy

Teraz jest ok
25 kwi 16:05
aa: Jak zwykle coś musiałam źle napisać. Wielkie dzięki
25 kwi 16:07