Zadanie maturalne
Kamil: dziedziną funkcji okreslonej wzorem f(x)=3−|x−1| jest przedział (−nieskonczonosci: 1>. Wyznacz
miejsce zerowe funkcji f.
Prosze o wytlumaczenie mi tego zadania.
25 kwi 15:39
konrad: mamy podany przedział więc patrzymy jak zachowa się moduł w tym przedziale
to co w module w tym przedziale jest zawsze ≤0 zatem opuszczamy moduł i zmieniamy znaki na
przeciwne czy li będzie
f(x)=3−(−x+1)
f(x)=3+x−1
f(x)=x+2
no i dalej to juz wiesz
25 kwi 15:42
Kamil: dzieki wielkie
25 kwi 15:49