matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia wymierne
Paulina1616:
(x2+8x−2)/(x2+2x−8) + x/(x+4)=(x+1)/(x−2)
25 kwi 15:18
M:
7 lut 06:05
Bo_ra:
x
2
+2x−8=(x+4)(x−2) (x+4)(x−2)≠0 x≠−4 x≠2
x
2
+8x−2
x
x+1
+
−
=0
x
2
+2x−8
x+4
x−2
x
2
+8x−2+x(x−2)−(x+1)(x+4)
=0
x
2
+2x−8
x
2
+8x−2+x
2
−2x−x
2
−5x−4
=0
x
2
+2x−8
x
2
−x−6
=0
x
2
+2x−8
x
2
−x−6=0
1−5
x
1
=
=−2
2
1+5
x
2
=
=3
2
7 lut 09:12