Dana jest funkcja f(x) = -x^3 - x^2 . Wyznacz f( - p{3} )
Alex: Dana jest funkcja f(x) = −x3 − x2 . Wyznacz f( − √3 )
25 kwi 14:34
konrad: podstawiasz pod x i liczysz
25 kwi 14:35
Alex: tyle to wiem, ale mi nie wychodzi ;>
25 kwi 14:45
konrad: zapisz swoje obliczenia i zobaczym co źle
25 kwi 14:46
Alex: f( −
√3 ) = − ( −
√3 )
3 − ( −
√3 )
2
f( −
√3 ) =
√3 + 3 = 3+
√3
Wydaje mi się, że to jest źle − nie mam pewności, jak podnosi sie pierwiastki do 3 potęgi,
nadmierna ilość minusów w zadaniu też mi utrudnia obliczenia

Z góry dziękuję za pomoc!
25 kwi 14:51
konrad:
(−√3)3=−3√3
(−√3)2=3
25 kwi 14:53