Ostrosłup prawidłowy trójkątny - pytanie :)
Mirka: Podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest trójkąt ABC. Punkty E i F są rzutami
punktów A i S na przeciwległe ściany. Oblicz w jakim stosunku odcinek AE dzieli odcinek SF,
jeżeli ściana boczna ostrosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem, którego sinus jest równy
a.
Moje rozwiązanie:
punktem O oznaczyłam sobie punkt przecięcia AE i SF. Punktem P oznaczyłam sobie środek krawędzi
BC.
I mam:
ΔSFP jest podobny do ΔSEO (kkk)
więc:
SFSP=
SESO=a
potrzebuję zależności SE od SP.
SE = 2/3 SP (spodek wysokości ostrosłupa na ścianę SCB) −> mam pytanie do tego momentu, czy to
prawda? czy trzeba kombinować z podobieństwami/pitagorasami

przekształcam i wychodzi:
SFSO=
32a
2
więc:
OFSO=
3a2−22

Pozdrawiam