logarytmy
M: określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
D: R−{−3, 0 } dobrze?
25 kwi 13:32
M: Jak tutaj wyznaczyć założenia
25 kwi 13:40
Basiek: x+3>0
log(x+3)≠0
x≠0
25 kwi 14:10
DSGN.: D: m2x>0
logm2x=2log(x+3)
m2x=(x+3)2
rozwiazania dla Δ=0 <= >0
dla m=0 nie jest okreslone a dlaczego?
25 kwi 14:11
krystek: Basiek x>0 też! (nie x≠0)
25 kwi 14:11
Basiek: i hm ... x>0
25 kwi 14:12
Basiek: Właśnie zauważyłam

Już miałam się poprawiać... , ale nie zdążyłam
25 kwi 14:12
krystek:
25 kwi 14:13
M: nie rozumiem
25 kwi 14:19
Basiek: Mianownik ≠0
reszta z def. logarytmu logab= c i b>0
25 kwi 14:20
DSGN.: Basiek
25 kwi 14:22
AC:
Jeśli
log(x+3) ≠ 0 ⇒ x+3≠1⇒ to x ≠ −2
25 kwi 14:25
Basiek: Dobra, co znów zrobiłam źle?
25 kwi 14:25
M: miejsca 0 wyszły mi :
m=0 , m=2√3 , m = −2√3
m=0 ∉ D tak?
25 kwi 14:26