Planimetria
RAMBO !!!: na trójkącie Abc o polu 8 opisano okrąg . Z punktu P lezącego na prostej AB poprowadzono
styczną do okręgu w punkcie C.Oblicz długość odcinków Ab i PB jeżeli PC=4 oraz sinus kąta APC
równa sie 23
ma ktos pomysl na to zadania? WYdaje mi sie ze trezba skorzystac z tw o stycznej i siecznej,
ale nie wiem jak zrobic to zadanie.
25 kwi 13:27
RAMBO !!!:
25 kwi 22:21
RAMBO !!!: Nikt nie potrafi tego zrobic?
25 kwi 23:32
RAMBO !!!: Prosze ! ! !
25 kwi 23:53
Mila: h− wysokość opuszczona z pktuC
h=..
26 kwi 00:04
Eta:

Dobrze myślisz

z tw. o stycznej i siecznej (* ) |PC|
2= |PB|*|PA|
P(ΔABC)= P(ΔBPC) − P(ΔPAC)
| | 1 | | 4 | |
P(ΔBPC) = |
| *4*|PB|*sinα = ............ = |
| |PB| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
P(ΔPAC)= |
| *|PA|*sinα=.......... = |
| *|PA| |
| | 2 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
to: |
| |PB|− |
| |PA| =8 ⇒ (**) |PB|−|PA|= 6 |
| | 3 | | 3 | |
Rozwiąż układ równań (*) i (**)
i następnie |AB| i |PB|
Powodzenia
26 kwi 00:31
picia: Eta jestes swietna.te rysunki sa kapitalne
26 kwi 00:53