ZASD
miśka: DLACZEGO W TYM ZADANIU ROZPATRUJEMY TYLKO PRZYPADEK DLA X>0

Wyznacz zbiór wartości funkcji f(X)= (2|x|−1):(|x|+1), gdzie x∈R.
25 kwi 12:52
miśka: czy umie ktoś to rozwiązać?
jak wyliczyć ten zbiór? mam postać już kanoniczną.
25 kwi 13:00
ICSP: ponieważ f(|x|) jest symetrią względem Osi OY.
25 kwi 13:05
miśka: no, a jak z tym zbiorem wartości?jak to wyliczyć bez rysunku?
25 kwi 13:12
Skipper:
dla x<0
| | −2x−1 | | 2x+1 | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| =2+ |
|
|
| | −x+1 | | x−1 | | x−1 | |
dla x>0
DWIE RÓŻNE FUNKCJE ... ale identyczny zbiór wartości
25 kwi 13:16
miśka: dobrze, ale skąd wiecie jaki jest zbiór wartości?
(nie rysując)
25 kwi 13:27
xhy: da się określić zbiór nie rysując?
25 kwi 15:15
MQ: Da się:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
|x|≥0 ⇒ |x|+1≥1 ⇒ 0≤ |
| ≤1 ⇒ 0≤ |
| ≤3 ⇒ 0≥− |
| ≥−3
|
| | |x|+1 | | |x|+1 | | |x|+1 | |
| | 3 | |
⇒ 2≥2− |
| ≥−1 ⇒ f(x)∊<−1;2> |
| | |x|+1 | |
25 kwi 16:35
niebieski: <−1;2)
25 kwi 16:57