wartość bezwzględna równania i nierówności.
Isme: Umie ktoś doskonale wytłumaczyć wartość bezwzględna oraz równania i nierówności?
25 kwi 12:46
25 kwi 12:51
Isme: Tak, tak. Czytałam i niby wszystko rozumiem, ale jak przyjdzie co do rzeczy to właśnie jednak
nie za bardzo.
Np. weźmy coś łatwego
|x − 2 | ≤ 3
i ja rozumiem, że po opuszczeniu modułu musi być liczba dodatnia?
na dodatek obliczyłam to tak że x = 2 +3 czyli x = 5
potem zrobiłam już błąd bo wzięłam dwa jako liczbę ujemną czyli : x= − 2 + 3 czyli dla mnie x
= 1
a no ta liczba 2 ma być zawsze dodatnia , czyli zrozumiałam, że x= 2 − 3 czyli x = −1 ?
Do mnie trzeba mówić językiem łopatologicznym

gdyż na prawdę jestem cienka mimo, że próbuję
to wszystko wyćwiczyć od dłuższego czasu i boję się, że jednak polegnę na maturze.
25 kwi 12:58
lubię jeść kiełbaski: ja zawsze sobie to rozpisuję na :
|x−2| = x−2 *1
|x−2| = −(x−2) *2
dla *1: dla *2:
x−2 = x−2 x−2=−(x−2) = −x+2
x−2 ≤ 3 −x+2 ≤ 3
no i rozwiązujesz te dwie nierówności. Wyników może być więcej niż jeden więc wyniki z obu
przypadków (*1 i *2) zestawiasz na koniec w jednej odpowiedzi

mam nadzieję, że pomogłem
25 kwi 13:05
KATALKA: |x−2| ≤ 3
w nierównościach aby opuścic moduły jedną możliwosc przepisujesz jakby bez zmian, a w drugiej
musisz "odwrocic" znak i do liczby dostawic "−" tak kolokwialnie mówiąc

więc x−2 ≤ 3 |+2 lub x−2 ≥ −3 |+2
x ≤ 5 x ≥ −1
x ∊ <−1 ;5> −> rozwiązaniem nierówności jest przedział
25 kwi 13:06
Isme: Eh. Dobra
a mamy |x + 4 | < 5 to.. ?
x + 4 < 5
x = 4 +5
x = 9
x +4 < −(4−5)
x + 4 < − 4 +5
x = 1
Tyle, że właśnie widzę już, że w pierwszym na pewno popełniłam bład no bo 9 < 5 , ale znak +
się nie zmienia tak ?
25 kwi 13:35
konrad: po pierwsze jest to nierówność, więc nie możesz na końcu pisać że x=...
25 kwi 13:40
konrad: ale ogólnie i tak jest źle
x+4<5 lub x+4>−5
x<1 lub x>−9
25 kwi 13:42
konrad: no i teraz zapisujesz to jako przedzial
25 kwi 13:42
Isme: no dobrze to w takim razie by mi wyszło że x < 9 i x < 1
25 kwi 13:43
Isme: czemu zmieniłeś znak?
Nie mogę tego pojąc, a przecież to nie jest trudne...
25 kwi 13:44
konrad: bo się zmienia
25 kwi 13:45
Bogdan:
1) |x − 2 | ≤ 3 ⇒ −3 ≤ x − 2 ≤ 3 ⇒ −1 ≤ x ≤ 5
2) |x + 4 | < 5 ⇒ −5 < x + 4 < 5 ⇒ −9 < x < 1
3) |x − 2 | ≥ 3 ⇒ x − 2 ≤ −3 lub x − 2 ≥ 3 ⇒ x ≤ −1 lub x ≥ 5
4) |x + 4 | > 5 ⇒ x + 4 < −5 lub x + 4 > 5 ⇒ x < −9 lub x > 1
25 kwi 13:51
krystek:

I jak masz IxI≤2 to x≥−2
i x≤2 Z interpretacji geometrycznej −odległośc od 0 ma
być≤2
25 kwi 13:51
krystek:

A teraz IxI≥2 to x≥2
lub x≤−2
25 kwi 13:54
Isme: Chyba zrozumiałam ale na wszelki wypadek dam jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia

.
| 5 − 7 | − | −3 + 4 | = | − 2 | − | 1 | = 2 − 1 = 1
Czy tutaj zawsze najpierw liczy się to co w modułach a opuszcza się moduły zmieniając się znak
kiedy jest minus

tak, ?
|x + 2 | >3 lub x + 2 < −3
x + 2 > 3 x< − 2 − 5
x > − 2 + 3 x < −5
x > 1
x ∊ ( −
∞ ; 5 ) U ( 1 ,
∞ )
| x − 3 | ≥ 5 lub x − 3 ≤ − 5
x − 3 ≥ 5 x ≤ 3 − 5
x ≥ 3 + 5 x ≤ −2
x ≥ 8
x ∊ ( −
∞ ; −2 > U < 8 ;
∞ )
| x − 5 | ≤ 4
−4 ≤ x − 5 ≤ 4
1 ≤ x ≤ 9
x ∊ < 1, 9 >
Dobrze?
25 kwi 14:52
Isme: hm?
25 kwi 15:56
Aga1.: −2−5=−7, reszta dobrze.
25 kwi 18:34
kylo1303: Jak juz rozbijasz na 2 przypadki to w pierwszym nie dawaj juz modulu:
| x − 3 | ≥ 5
x−3≥5 lub x−3≤5
25 kwi 18:56
Luśka: Ix+1I>7
x>7−1
x>6
lub
−x>7−1
−x>6
x<−6
x∊(−6,6)
25 kwi 21:32
Luśka: Ix+1I>7
x>7−1
x>6
lub
−x>7−1
−x>6
x<−6
x∊(−6,6)
25 kwi 21:33
Aga1.: Źle.
25 kwi 21:48
krystek:

Ix+1I>7 ⇔ x+1>7 lub x+1<−7 ⇔ x>6 lub x<−8
25 kwi 21:49
Isme: Aga1 a faktycznie, to z rozbiegu

Dzięki za sprawdzenie i pomoc.
26 kwi 00:34