dwusieczna kąta
KATALKA: POMÓŻCIE

Wykaż, że dwusieczna kąta wewnętrznego dowolnego trójkąta dzieli bok przeciwległy w stosunku do
pozostałych boków.
25 kwi 12:13
Skipper:

... można np. tak−
25 kwi 12:57
KATALKA: mógłbyś mi wytłumaczyc na czym tak w ogóle ten dowód polega? z góry dziękuję
25 kwi 12:59
ArtuśPati:

zał.: |CD| jest dwusieczna kąta ACB,
d−d:
obliczamy katy γ=180−α−β sinγ=sin(180−α−β) = sin(α+β)
δ=α+β sinδ=sin(α+β)
Zapisujemy twierdzenie sinusow dla bokow a,x,y ∧ b
| b | | x | | a | | y | |
| = |
| ∧ |
| = |
| |
| sin(α+β) | | sinα | | sin(α+β) | | sinα | |
| sinα | | x | | sinα | | y | |
| = |
| ∧ |
| = |
| |
| sin(α+β) | | b | | sin(α+β) | | a | |
| | x | | y | |
Po podstawieniu otrzymujemy |
| = |
| po drobnym przeksztalceniu otrzymamy |
| | b | | a | |
25 kwi 13:08
ArtuśPati: @skiper
no chyba nie. Aczkolwiek mozesz mi wytlumaczyc swoj tok myslenia
25 kwi 13:14
Skipper: powstałe równoległoboki są podobne za zasadzie identycznych kątów −
25 kwi 13:19
ArtuśPati:

Rownolegloboki nie sa podobne na podstawie kat kat . Wytlumacze na obrazku. Oba czworakaty maja
jednakowe katy a nie powiesz mi ze sa podobne.
25 kwi 13:23
KATALKA: czyli mam po prostu udowodnic twierdzenie o dwusiecznej?
25 kwi 13:24
ArtuśPati: Wystarczy ze przepiszesz to co napisalismy o 13:08
25 kwi 13:26
KATALKA: ja to musze zrozumiec i umiec zrobic samodzielnie
25 kwi 13:34