matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
ad:
1
Funkcja f jest określona wzorem f(x) =
+ 1
x − 1
dla wszystkich liczb rzeczywistych x ≠ 1. Rozwiąż nierówność f(x) < f(2 − x).
25 kwi 11:28
Rafał274:
1
1
f(2 − x) =
+ 1 =
+ 1
2 − x − 1
1 − x
f(x) < f(2 − x)
1
1
+ 1 <
+ 1 ; x ≠ 1
x − 1
1 − x
1
1
−
< 0
x − 1
1 − x
1
1
−
−
< 0
1 − x
1 − x
2
−
< 0
1 − x
1 − x > 0 x < 1 Uwzględniamy dziedzinę. Nasze rozwiązanie to : x∊(−
∞
; 1)
25 kwi 11:56