| 2 | 3 | 2(x−2) | 3(x+1) | |||||
a) | + | = | + | = | ||||
| x+1 | x−2 | (x+1)(x−2) | (x−2)(x+1) |
| 2x−4 | 3x+3 | 5x−1 | |||
+ | = | nie rozkłada się D=R/{−1,2} | |||
| (x−2)(x+1) | (x−2)(x+1) | (x+1)(x−2) |
| x+3 | x+2 | x+3 | ||||
b) | − | = | −U{x+2}{(x−2)(x+2)= | |||
| 2x−4 | x2−2x | 2(x−2) |
| (x+3)(x+2) | (x+2)(x−2) | ||
− | = | ||
| 2(x−2)(x+2) | (x−2)(x+2) |
| x2+2x+3x+6 | x2−2x+2x−4 | ||
− | = | ||
| 2(x−2)(x+2) | (x−2)(x+2) |
| 5x−1 | |
D=R/{4,2} | |
| (x−2)(x+2) |
| x2+2x | x−1 | x(x+2) | x−1 | |||||
c) | * | = | * | = | ||||
| x2−1 | x+2 | (x−1)(x+1) | x+2 |
| x | |
D=R/{1,−2} | |
| x+1 |
| 4x2−9 | 15+10x | 4x2−9 | 32 | |||||
d) | / | = | * | = | ||||
| 2x2−3x | 3x2 | 2x2−3x | 15+10x |
| 4x2−9 | 3x2 | 4x2−9 | |||
* | = | *U{3x2}U{(3+2x)(2x−3)}= | |||
| x(2x−3) | 5(3+2x) | x(2x−3)(3+2x) |
| 12x3−9 | |
| (2x−3)(3+2x) |
| (4x2 − 9) * 3x2 | 3x2(2x − 3)(2x + 3) | ||
= | = | ||
| x(2x − 3)5(2x + 3) | 5x(2x − 3)(2x + 3) |
| 3x2 | 3x | ||
= | |||
| 5x | 5 |
| 3 | ||
2x + 3 ≠ 0→ 2x ≠ −3 →x ≠ − | ||
| 2 |
| 3 | 3 | |||
D = R \ {− | ;0; | } | ||
| 2 | 2 |
| x + 3 | x + 2 | x + 3 | x + 2 | ||||
− | = | − | = | ||||
| 2x − 4 | x2 − 2x | 2(x − 2) | x(x − 2) |
| x(x + 3) | 2(x + 3) | ||
− | = | ||
| 2x(x − 2) | 2x(x − 2) |
| x2 + 3x − 2x − 6 | x2 + x − 6 | ||
= | |||
| 2x(x − 2) | 2x(x − 2) |
| −1 + 5 | ||
x1 = | = 2 | |
| 2 |
| −1 − 5 | ||
x2 = | = −3 | |
| 2 |
| (x − 2)(x + 3) | x + 3 | ||
= | |||
| 2x(x − 2) | 2x |
| x2 + 2x | x + 1 | ||
* | = | ||
| x2 − 1 | x + 2 |
| x(x + 2) | x + 1 | ||
* | = | ||
| (x − 1)(x + 1) | x + 2 |
| x | |
| x − 1 |