matematykaszkolna.pl
z gory dzieki za pomoc XXXX: TROCHE FIZYKI (tylko troche) mam klocek zanurzony w wodzie i musze obliczyc minimalna sile zeby go wyciagnac gestosc wody 1000 kg/m3 gestosc kloca 900kg/m3 Vk=0,000125m3 no i wiem napewno że Fzew=Fg=mg= gestosc kloca*g*Vk=1,125N za m podstawialem na lekcji : m=(gestosc klocka * Vk) w arkuszu maturalnym jest nieco inaczej i inny wynik wychodzi... czy Pani się pomylila czy w arkuszu jest błąd? dodam jeszcze ze Pani rzadko, bardzo rzadko, bardzo rzadko rzadko sie myli
25 kwi 10:03
cywil i pmRz i palec: Chodzi oto,że klocek znajduje się w tzw równowadze dynamicznej(wystarczy więc siła minimalna równoważąca −pokonywująca opory wody[nie określone w zadaniu],aby go z niej wyciągnąć. Napisz co mówi na ten temat pani ,a co arkusz
25 kwi 11:46
XXXX: nie pamietam jak mowila pani bo to bylo jakies 2lata temu, ale tak mialem zapisane w zeszycie jak obliczylem, teraz juz wiem ze dobrze jest tak jak mowi arkusz ... tzn Fmin=(gestosc wody − gestosc klocka) * g* Vk pani mowila ze Fzew=Fg+Fwyp i ze F{wyp}=0 bo wyciagamy klocek i Vz=0
25 kwi 11:54
XXXX: juz wiem teorie pani Fg=Fwyp+Fzew gdzie sila wyporu dązy do zera a Fzew sie zwieksza Zatem zostaje Fg=Fzew=mg=gestosc klocka * g* Vk) w arkuszu jest ze F=(gestosc wody − gestosc klocka)*g*Vk sam juz nie wiem co dobre
25 kwi 11:58
XXXX: arkusz raczej nie klamie i ma racje
25 kwi 12:02
cywil i pmRz i palec: W twoim zadaniu sprawa jasna (mg±Fw =0),każda dodatkowa siła naruszy ten układ
 mk 
[m=ϱkVk, FwwVwg, a ma być

w]
 Vw 
Natomiast to mnie przypomina że ja też miałem "przecherki"z moją panią od fizyki Patrz − operon ,testy dla maturzysty,matura 2008,poziom rozszeżony 2dynamika,zad 3 takie zadanie o sankach.Tam podają współczynnik kinetyczny ),0,05 ,a moja pani od fizyki twierdzi,że z treści zadania wynika ,że ten współczynnik powinien wynosić 0,03. Ty jak się orientuję masz"koguta"i dużo lepszy kontakt z Kitajewem od fizyki ,to roztrzygnij kto ma rację: operon czy moja pani
26 kwi 11:58