z gory dzieki za pomoc
XXXX: TROCHE FIZYKI (tylko troche)
mam klocek zanurzony w wodzie i musze obliczyc minimalna sile zeby go wyciagnac
gestosc wody 1000 kg/m
3
gestosc kloca 900kg/m
3
V
k=0,000125m
3
no i wiem napewno że F
zew=Fg=mg= gestosc kloca*g*V
k=1,125N
za m podstawialem na lekcji :
m=(gestosc klocka * V
k)
w arkuszu maturalnym jest nieco inaczej i inny wynik wychodzi...
czy Pani się pomylila czy w arkuszu jest błąd?
dodam jeszcze ze Pani rzadko, bardzo rzadko, bardzo rzadko rzadko sie myli
25 kwi 10:03
cywil i pmRz i palec:
Chodzi oto,że klocek znajduje się w tzw równowadze dynamicznej(wystarczy więc siła minimalna
równoważąca −pokonywująca opory wody[nie określone w zadaniu],aby go z niej wyciągnąć.
Napisz co mówi na ten temat pani ,a co arkusz
25 kwi 11:46
XXXX: nie pamietam jak mowila pani bo to bylo jakies 2lata temu, ale tak mialem zapisane w zeszycie
jak obliczylem, teraz juz wiem ze dobrze jest tak jak mowi arkusz ... tzn Fmin=(gestosc wody −
gestosc klocka) * g* Vk
pani mowila ze Fzew=Fg+Fwyp i ze F{wyp}=0 bo wyciagamy klocek i Vz=0
25 kwi 11:54
XXXX: juz wiem teorie pani
Fg=Fwyp+Fzew
gdzie sila wyporu dązy do zera a Fzew sie zwieksza
Zatem zostaje Fg=Fzew=mg=gestosc klocka * g* Vk)
w arkuszu jest ze F=(gestosc wody − gestosc klocka)*g*Vk
sam juz nie wiem co dobre
25 kwi 11:58
XXXX: arkusz raczej nie klamie i ma racje
25 kwi 12:02
cywil i pmRz i palec:
W twoim zadaniu sprawa jasna (mg±F
w =0),każda dodatkowa siła naruszy ten układ
| | mk | |
[m=ϱkVk, Fw=ϱwVwg, a ma być |
| =ϱw] |
| | Vw | |
Natomiast to mnie przypomina że ja też miałem "przecherki"z moją panią od fizyki
Patrz − operon ,testy dla maturzysty,matura 2008,poziom rozszeżony 2dynamika,zad 3
takie zadanie o sankach.Tam podają współczynnik kinetyczny ),0,05 ,a moja pani od
fizyki twierdzi,że z treści zadania wynika ,że ten współczynnik powinien wynosić 0,03.
Ty jak się orientuję masz"koguta"i dużo lepszy kontakt z Kitajewem od fizyki ,to roztrzygnij
kto ma rację: operon czy moja pani
26 kwi 11:58