kat padania
ania: mam takie zadanie: oblicz kąt padania promieni slonecznych na Przyladku Igielnym (34,50'S;
20,00') w pierwszych dniach astronomicznych por roku. Jak ja mam to obliczyć kiedy w danych
mam 50min

? zrobilam tak:
21.03 h=90 − 34,50 = 55,5.... a w wynikach jest 55,10.... dlaczego tak?
25 kwi 09:43
nolimit: Może dlatego że tu są minuty? 0,6 − 0,5=0,1
25 kwi 10:30
ania: haha, dobra nie widziałam tego. Dzięki wielkie!
25 kwi 10:31
piotrek: 21.03 h=90−34.50=55,1
23.09 h=90−34.50=55,1 (to samo)
22.06 h=90−34,50−23,27=32,43(wzor dla obszarow polozonych na poludnie od rownika)
22.12 h=90−34,50+23,27=78,37(wzor dla obszarow polozonych na poludnie od ZK)
25 kwi 11:54