rownanie
malina: WAŻNE! Mam pytanie: czy jeśli mam rownanie np. mx=y i chce podzielic przez 'm' to wyjdzie,ze
x=y/m v x=−y/m
bo nie wiemy czy m jest + czy −
25 kwi 09:24
malina: w sumie m=0 i co wtedy? powinnam pokazac,ze wtedy jest sprzecznosc? a jesli nie mam
sprzecznosci to uwzglednic,ze m=0 ?
25 kwi 09:33
malina:
25 kwi 10:14
nolimit: przy równaniach możesz dzielić
25 kwi 10:21
nolimit: To na początku jest źle, przy nierównościach nie mozesz dzielić bo nie wiesz jaki masz znak m
25 kwi 10:23
asdf: ja tu nie widzę nierówności
25 kwi 10:33
malina: wiec jak to powinno byc zapisane
25 kwi 11:05
malina: czy np. jak bd miec
mx= −7
i wiem,ze m≠0 bo 0≠−7
to moge podzielic przez m.
i wtedy musze to rozpatrywac na dwa przypadki,czyli:
x=−7/m v x=7/m

? bo jesli m byloby ujemne to x=7/m.
czy nie musze tego robic? i bd po prostu x=−7/m ?
25 kwi 11:25
malina: prosze o odpowiedz
25 kwi 11:43