Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania dokładnie dwóch jedynek lub trzech szóstek w
doswiadczeniu losowym, polegajacym na pieciokrotnymrzucie symetryczna szescienna kostka do gry.
nie rozumiem co robię źle.
omega to oczywiście 65.
najpierw liczę prawd. że będą dwie jedynki, reszta dowolna. czyli jedynki na 2! sposób, a
resztę miejsc mogę obsadzić na 5x5x5=125 sposobów. mnożę to razy 3!
potem zdarzenie b − trzy szóstki i reszta dowolna. szóstki na 3! sposób, reszta miejsc na
5x5=25 sposobów, mnożę to razy 2!
jeszcze zdarzenie, że będą trzy szóstki i dwie jedynki. czyli szóstki mogę ustawić na 3!,
jedynki na 2! sposobów.
teraz dodaję p(a) i p(b), odejmuję p(a∩b) i wychodzi mi zły wynik. nie rozumiem dlaczego, ktoś
może pomóc?
| 1490 | 745 | |||
wynik powinien być | , po skróceniu | . | ||
| 7764 | 3888 |
| 1764 | ||
mi wychodzi | . proszę pomóżcie! ![]() | |
| 7764 |
| 1500 | 750 | 250 | 125 | ||||
= | = | = | |||||
| 7776 | 3888 | 1296 | 648 |
może ktoś inny pomoże?

| ||||||||
|A|= | * 53 wybieram 2 miejsca dla jedynek, na pozostałe ciągi 3 wyrazowe z 5 elementów | |||||||
| ||||||||
|B|= | * 52 | |||||||
| 1250+250−10 | ||
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= | =dokończ | |
| 6*6*6*6*6 |