Potrzebuje na jutro rano ! prosze o pomoc :)
kama: (x−2)(x−3)(5x+2)(7−2x)=0
25 kwi 00:02
kama: Ciąg an jest ciagiem arytetycznym.Oblicz wyraz jedenasty gdy trzeci wynosi (−2), ósmy 18.
25 kwi 00:05
picia: kiedy iloczyn jest rowny 0?
ze wzoru na an
25 kwi 00:06
nikus: Ciąg (a
n) jest ciagiem arytetycznym.Oblicz wyraz jedenasty, gdy trzeci wynosi (−2), a ósmy 18.
tylko to mam w zadaniu ...
25 kwi 00:11
mala2: x−2 = 0 lub x−3=0 lub 5x+2=0 lub 7−2x=0
x=2 lub x=3 lub x = −(2/5) lub
25 kwi 00:12
Eta:
a8−a3= 5r ⇒5r=20 ⇒ r=....
a11=a8+3r=....
25 kwi 00:14
nikus: mala2 .. trescią zadania było "rozwiąż rownania i nierownoci" , wystarczy tak przyrownac do
zera? nie trzeba wymnarzacc po kolei ?
25 kwi 00:17
picia: NIE WYMNAZAJ!
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 wiec kazdy nawias przyrownac do 0.
25 kwi 00:21
kama: ok thanks
25 kwi 00:40