ciągi
Soldier: Wyznacz 'a1' i 'q' w ciągu geometrycznym, jeśli a2+a3=24 i a7+a8=5832
24 kwi 23:39
picia: niestety uklad rownan.wszystkie wyznacz z an i licz..
24 kwi 23:42
Soldier: a mozesz mi to pomoc rozpisac tzw zaczac, ja juz dokoncze, bo nie mam zeszytu wgl nie wiem
jak zaczac
24 kwi 23:45
24 kwi 23:50
Eta:
| | 5832 | |
a7+a8=a2*q5+a3*q5=(a2+a3)*q5=5832⇒ q5= |
| |
| | 24 | |
q
5= 243 ⇒
q=3
a
2+a
3= a
1(q+q
2) = a
1*12
a
1*12=24 ⇒
a1=2
24 kwi 23:53
Soldier: dobra dzieki zawsze cos, ale nie zrobie tego
24 kwi 23:53
picia: nie poddawaj sie

dosc duzo liczenia ale dasz rade.
24 kwi 23:55
Soldier: a skąd to q
5
25 kwi 00:01
Eta:
a7=a2*q5 i a8=a3*q5
25 kwi 00:02
Soldier: okej dziękuję
25 kwi 00:04
Eta:
Na zdrowie .......
25 kwi 00:05