podzielność liczb
mala2: Poddaję się i proszę o pomoc.
Liczby 1020 − 1 i 1030 − 1 są podzielne przez 41.
Jak udowodnić, że 1030− 1020 i 1012 − 100 są również podzielne przez 41.
24 kwi 22:50
Jack:
przypuszczam że wystarczy korzystać kilkakrotnie ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
24 kwi 22:56
mala2: Próbowałam, ale już mi się kręci w głowie i nie wiem jak to zrobić.
24 kwi 23:02
mala2: 1020−1 = (1010 − 1)(1010+1)
1030 − 1020=1020{(10{10−1)
24 kwi 23:07
mala2: 1030 − 1020=1020(1010−1)
24 kwi 23:08
mala2: @ Jack
Czy to właściwy kierunek i co dalej?
24 kwi 23:11
Krzysiek: 1030 −1 =41q
1020−1=41p
1030 −1020 =(1030 −1)−(1020 −1) =41q −41p =41(q−p)
1020−1 =(1010−1)(1010+1)
1030 −1 =(1010−1)(1020 +1010 +1)
41− liczba pierwsza więc jest podzielna przez wspólny czynnik: 1010−1 =41s
1012−100 =100(1010−1) =100*41 s
24 kwi 23:17
mala2: Bardzo dziekuję.
24 kwi 23:21