Trzy liczby których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny
Grant: Trzy liczby których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od ostatniej z nich
odejmiemy 3, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby tworzące ciąg geometryczny.
24 kwi 22:44
Mila: błąd w treści.
a,b,c, wyrazy ciągu arytmetycznego
a+b+c=21
b−r+b+b+r=21
3b=21
b=7
a+7+c=21
a+c=14⇔c=14−a
a,7,c−3 wyrazy ciągu geometrycznego
72=a*(c−3) ⇔49=a*(14−a−3) rozwiąż.
24 kwi 22:50
Grant: jako normalne równanie?
24 kwi 22:54
Mila: Oczywiście.
24 kwi 23:10