Wiedząc, że tgx=-2 oblicz wartość wyrażenia: U{sin^3x-3cos^3x}{5sinx-cosx}
aqlec: | | sin3x−3cos3x | |
Wiedząc, że tgx=−2 oblicz wartość wyrażenia: |
| |
| | 5sinx−cosx | |
24 kwi 22:27
24 kwi 22:45
aqlec: tylko chodzi mi o pomoc w obliczeniach, bo nie wiem jak to zrobić
24 kwi 22:56
Eta:
Ze względu na tgx ,......wiemy ,że cosx≠0
Można podzielić licznik i mianownik przez cos
3x
| | tg3x−3 | | tg3x−3 | |
W= |
| = |
| *cos2x |
| | | | 5tgx−1 | |
| | sin2x | | 1 | |
tgx=−2 to |
| =4 ⇒ cos2x= |
| |
| | cos2x | | 5 | |
teraz dokończ W=...........
24 kwi 23:03
aqlec: | | (−2)3−3 | |
W= |
| *15=15 |
| | 5*(−2)−1 | |
Dziękuję
24 kwi 23:14