MATURA 2012 PODSTAWA.
Isme: Matura tuż tuż a mnie ciągle prześladują zadania typu "wykaż" lub "udowodnij". W ogóle nie mogę
sobie z nimi poradzić, ostatnio z zamkniętych miałam 22 na 25pkt a otwarte, tragedia.
Zastanawiam się jak poradzić sobie z zadaniami właśnie typu "wykaż" to jest zwykłe
kombinowanie czy jak? Nie potrafię sobie żadnego zadania z "wykaż" uzmysłowić i co najgorsze,
zaczynam się bardzo spinać i bać.
24 kwi 22:18
Basiek: Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć....

Google Ci posłużą, w razie czego pytaj
24 kwi 22:24
Isme: To są chyba najgorsze zadania a zorientowałam się , że na każdej maturze trafily się po dwa
zadania tego typu a fajnie byłoby zdobyć te 2*2pkt bo to chyba nie jest trudne

. Aczkolwiek
ciągle się gubię... Najwyżej jutro zadam pytania to mi pomożecie

.
24 kwi 22:49
Basiek: Jaaasne.

Wystarczy poćwiczyć. Nie są trudne.
24 kwi 22:49
Isme:

Zadanie z poprawkowej matury z sierpnia 2011r.
Na bokach trójkąta równobocznego ABC (na zewnątrz tego trójkąta) zbudowano kwadraty ABDE, CBGH
i ACKL. Udowodnij, że trójkąt KGE jest równoboczny.
Właśnie mam problem z wytłumaczeniem tego w języku "matematycznym" Nie wiem jakbym to ujęła.
Wiem, że |KG| = |GE| = |EK|
Dalej myśląc widzę, że trzeba by pewnie zastosować jakąs zależność między kątami. Ale nie wiem

Jak na mój mózg humanisty to cienko, ze mną.
Jakieś wsparcie?
25 kwi 12:14
asdf: ja bym to tak zrobił, chociaż nie jestem pewien czy to dobrze:
jeżeli są to kwadratY to wszystkie boki są takie same, więc:
|GB| = |CB| = |BD| = |BA| = |AL| = |AC|
Albo za pomocą kątów, ale to jedynie moje "przemyślenia", a ja często (nieświadomie) pisze
głupoty
25 kwi 12:36
Isme: No tak tyle, że trzeba udowodnić, że trojkąt KGE jest równoboczny. Więc nie wiem czy trzeba
jakoś zbytnio opierać się na tym ABC.
yhhh..
25 kwi 12:45
konrad: Dla mnie to treść jest chora. Najpierw jest napisane "na trójkącie równobocznym" a potem każą
wykazać, że ten trójkąt jest równoboczny Oo
25 kwi 12:54
konrad: aa, trójkąt kge − ślepy jestem xD
25 kwi 12:55
Isme: Ja na początku też zaczęłam mysleć nad trojkątem ABC ale potem mówię "zaraz chwileczke"
przecież coś tu nie gra
25 kwi 12:59
konrad: na pewnej stronie znalazłem takie rozwiązanie:
na mocy twierdzenia bok−kąt−bok trójkąty KGC, GEB i KEA są przystające, z czego wynika że boki
KG, GE i EK są takie same a zatem trójkąt jest równoboczny.
25 kwi 13:11