matematykaszkolna.pl
MATURA 2012 PODSTAWA. Isme: Matura tuż tuż a mnie ciągle prześladują zadania typu "wykaż" lub "udowodnij". W ogóle nie mogę sobie z nimi poradzić, ostatnio z zamkniętych miałam 22 na 25pkt a otwarte, tragedia. Zastanawiam się jak poradzić sobie z zadaniami właśnie typu "wykaż" to jest zwykłe kombinowanie czy jak? Nie potrafię sobie żadnego zadania z "wykaż" uzmysłowić i co najgorsze, zaczynam się bardzo spinać i bać.
24 kwi 22:18
Basiek: Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.... Google Ci posłużą, w razie czego pytaj emotka
24 kwi 22:24
Isme: To są chyba najgorsze zadania a zorientowałam się , że na każdej maturze trafily się po dwa zadania tego typu a fajnie byłoby zdobyć te 2*2pkt bo to chyba nie jest trudne emotka . Aczkolwiek ciągle się gubię... Najwyżej jutro zadam pytania to mi pomożecieemotka.
24 kwi 22:49
Basiek: Jaaasne. emotka Wystarczy poćwiczyć. Nie są trudne.
24 kwi 22:49
Isme: rysunekZadanie z poprawkowej matury z sierpnia 2011r. Na bokach trójkąta równobocznego ABC (na zewnątrz tego trójkąta) zbudowano kwadraty ABDE, CBGH i ACKL. Udowodnij, że trójkąt KGE jest równoboczny. Właśnie mam problem z wytłumaczeniem tego w języku "matematycznym" Nie wiem jakbym to ujęła. Wiem, że |KG| = |GE| = |EK| Dalej myśląc widzę, że trzeba by pewnie zastosować jakąs zależność między kątami. Ale nie wiem emotka Jak na mój mózg humanisty to cienko, ze mną. Jakieś wsparcie? emotka
25 kwi 12:14
asdf: ja bym to tak zrobił, chociaż nie jestem pewien czy to dobrze: jeżeli są to kwadratY to wszystkie boki są takie same, więc: |GB| = |CB| = |BD| = |BA| = |AL| = |AC| Albo za pomocą kątów, ale to jedynie moje "przemyślenia", a ja często (nieświadomie) pisze głupoty
25 kwi 12:36
Isme: No tak tyle, że trzeba udowodnić, że trojkąt KGE jest równoboczny. Więc nie wiem czy trzeba jakoś zbytnio opierać się na tym ABC. yhhh..emotka
25 kwi 12:45
konrad: Dla mnie to treść jest chora. Najpierw jest napisane "na trójkącie równobocznym" a potem każą wykazać, że ten trójkąt jest równoboczny Oo
25 kwi 12:54
konrad: aa, trójkąt kge − ślepy jestem xD
25 kwi 12:55
Isme: Ja na początku też zaczęłam mysleć nad trojkątem ABC ale potem mówię "zaraz chwileczke" przecież coś tu nie gra emotka
25 kwi 12:59
konrad: na pewnej stronie znalazłem takie rozwiązanie: na mocy twierdzenia bok−kąt−bok trójkąty KGC, GEB i KEA są przystające, z czego wynika że boki KG, GE i EK są takie same a zatem trójkąt jest równoboczny.
25 kwi 13:11