zadanko
Alicja14: ile punktow wspolnych maja okrag o : x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
24 kwi 22:10
Aga1.: Wyznacz promień i środek okręgu.
Znajdź odległość środka okręgu od prostej.
24 kwi 22:18
matmatic: (x−1)2−1+(y−2)2−4−20=0
(x−1)2+(y−2)2−25=0
3x+5=4y
0,75x+1,25=y
(x−1)2+(0,75x−0,75)2−25=0
x2−2x+1+9/16x2−18/16x+9/16−25=0 *16
16x2−32x+16+9x2−18x+9−400=0
25x2−50x−375=0 /25
x2−2x−15=0
Δ=64
x1=−3
x2=5
Odp.dwa pkty wspolne
24 kwi 22:23
Mila: x
2 − 2x+y
2 − 4y − 20=0 oraz prosta k : 3x − 4y + 5=0
(x−1)
2−1+(y−2)
2−4−20=0
(x−1)
2+(y−2)
2=5
2
s(1,2)
| | |3*1−4*2+5| | |
d= |
| =0 prosta przechodzi przez środek okręgu : 2 punkty wspólne |
| | √32+42 | |
24 kwi 23:50
Gustlik: Mila spróbuj zastosować i pokazać uczniom o wiele prostszy sposób przekształcania równania
okręgu − są na to wzory:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C gdya
2+b
2−C>0
Np: x2 − 2x+y2 − 4y − 20=0
x2+y2 − 2x − 4y − 20=0
r=
√12+22−(−20)=
√1+4+20=
√25=5
Mamy S=(1, 2), r=5 i równanie (x−1)
2+(y−2)
2=25
Wyprowadzenie masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
Z mojego doświadczenia wynika, że uczniowie nie lubią tej metody na wzory skróconego mnożenia,
bo jest nieprzejrzysta i niezrozumiała, w dodatku czasochłonna, bo trzeba wymyślać liczby
pasujące do wzoru skróconego mnożenia, a nie każdy widzi liczby, jakie trzeba wykombinować,
żeby sztucznie je dodać, a potem je odjąć. Ja wyprowadziłem te wzory, pokazuję je uczniom wraz
z wyprowadzeniem i są zadowoleni z prostszej i szybszej metody.
25 kwi 02:00