liczba x i jej odwrotność
kalilali: suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 6528. wyznacz tę liczbę.
stworzyłam równanie x2+1x = 6528, pomnożyłam na krzyż, obliczyłam delte, ale za nic
nie wychodzi x1 i x2 tak jak powinno, jaki popełniłam błąd?
24 kwi 22:04
Aga1.: A skąd mamy wiedzieć, początek jest ok.
24 kwi 22:13
24 kwi 22:29
kalilali: zapewne ktoś wie jeśli je rozwiąże, wiec nie wiem skąd ten sarkazm...
zatem napiszę wszytsko co udalo mi sie zrobic 28x2 −65x+28=0 √Δ=33 z tego x1 i x2 wychodzą
kosmiczne, a powinno wyjsc x=47 lub x=74. może teraz ktoś pomoże?
24 kwi 22:30
kalilali: hmmmm no tak.. popróbuje jeszcze, ale dziekuje Mila
24 kwi 22:33
mala: x1=−b−√Δ2a = 65−332*28 = 3256=47
x2=−b+√Δ2a=
24 kwi 22:43
kalilali: dziękuję, już poradziłam, po prostu błąd w obliczeniach
24 kwi 22:49