matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc całkę
olga:
Jak policzyć całkę
dx
∫
sin
3
x
Robię tak
sin
2
x+cos
2
x
dx
cos
2
x
∫
dx = ∫
+ ∫
dx
sin
3
x
sinx
sin
3
x
i co dalej bo nie wiem
24 kwi 21:25
Krzysiek:
na początku pomnóż przez sin i w mianowniku sin
4
=(1−cos
2
)
2
podstawienie: t=cosx
x
lub na samym początku podstawienie t=tg
2
http://pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsamo%C5%9Bci_trygonometryczne#Funkcje_trygonometryczne_wyra.C5.BCone_przy_pomocy_tangensa_po.C5.82owy_k.C4.85ta
24 kwi 21:33
olga:
a możesz to rozpisać jak dalej to liczyć
24 kwi 21:43
Krzysiek:
https://matematykaszkolna.pl/forum/142516.html
24 kwi 21:56