Ciągi
Grzegorz: Proste zadanie lecz nie wiem jak zacząć

Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n) mając dane: a
2=2,a
4=6
24 kwi 21:23
asdf: a1 + r = 2
a1 + 3r = 6
−2r = −4
r = 2
a1 = 0
24 kwi 21:27
Eta:
a
4−a
2=2r ⇒ r=....
a
1= a
2−r ⇒ a
1=....
i teraz: a
n= a
1+(n−1)*r=...........
Zjedz .......

.......... i dokończ
24 kwi 21:28
Eta:
Echhhhhhhhh .....
asdf miałeś oglądać mecz
24 kwi 21:29
picia: tu nawet liczyc nie trzeba

widac ile jest r i a1
ze wzoru na an ukladem rownan mozesz rozwiazac.
| | a2 + a4 | |
albo ze a3 = |
| , a r = a3 − a2 |
| | 2 | |
24 kwi 21:29
asdf: po pierwszym golu się wkurzyłem i musze odpocząć

NIE NO

DRUGI


!
24 kwi 21:31
Grzegorz: Dziekuje bardzo ^^
24 kwi 21:32
picia: widze ze ktos tez jest za chelsea
24 kwi 21:38