pomocy
dzik: x
2 − bx −2=0

24 kwi 21:14
dawid: to wszystkie informacje? wiecej ni ma?
24 kwi 21:16
dzik: chodzi o liczbe rozwiązań nie ma więcej
24 kwi 21:18
dzik: ma wyjsc 2 w odpowiedzi
24 kwi 21:18
dawid: no dobra, Jeśli równanie ma x2 i delta jest > 0 to musza byc 2 rozwiazaniaa
delta > 0
b2 − 8 > 0
b2 >8
b = 2√2
b = −2√2
b musi nalezec (−2√2, 2√2) to beda 2 rozwiazania
jesli b rowne −2√2 lub 2√2 to 1 rozwiazanie
jesli od nieskończoności do −2√2 i od 2√2 do nieskończoności to x2 −bx−2=0 nie ma
rozwiazan
24 kwi 21:26
dawid: ahh zrabalem, tam powinno byc delta = b2 +8... to tam a koniec bedzie odwrotnie, esi b
(−2√2, 2√2) to nie ma rozwiazan itd...
24 kwi 21:28