mnożenie i dzielenie potęg
ana: jak to obliczyć mam rozwiązanie ale nie wiem do tego dojść
419*16785*325wynik 26
24 kwi 21:00
picia: zapisz to tak zeby bylo cos widac.
24 kwi 21:02
picia: musisz miec ta sama podstawe potegi.wtedy przy mnozeniu dodajesz wykladniki a przy dzieleniu je
odejmujesz.
24 kwi 21:03
picia: np. 64 = 82 = (23)2 = 23*2 = 26
24 kwi 21:07
ana: ale wychodzi mi jakiś kosmos a nie ten wynik jak do tego dojść
24 kwi 21:09
picia: nie widze przykladu wiec Ci nie pomoge.zapisz tak zeby bylo widac.
24 kwi 21:12
24 kwi 21:26
picia: 225 to jest wynik
24 kwi 21:35
picia: sorry do 26
24 kwi 21:37
picia: tyle ma wyjsc 226?
24 kwi 21:43
ana: nie
ale jest pomyłka ma być 49 przepraszam a wynik to 26 jak to obliczasz?
24 kwi 21:45
picia: no teraz wychodzi 26
np 49 to (22)9 czyli 218
24 kwi 21:49
picia: wszystko za pomoca 2
24 kwi 21:51
ana: dzięki wielkie
24 kwi 21:53