trójkąt
Aśka: W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona do podstawy ma długość 4
√5.
Ramię jest o 25% krótsze od podstawy. Oblicz obwód tego trójkąta oraz promień okręgu opisanego
na tym trójkącie.
Bardzo proszę o zapis obliczeń i wynik końcowy

Dziękuje
24 kwi 20:55
Aśka: pomocy
24 kwi 21:01
Aśka: no weźcie mnie nie olewajcie...
24 kwi 21:04
Aśka: ja... pomocyyy!
24 kwi 21:12
piotrek:

| | 1 | | 3 | |
dodałem x i y, bo nie umiem na obrazku zaznaczyc : |
| a i |
| a |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
x to połowa a, czyli |
| a |
| | 2 | |
h=4
√5
i pitagoras:
| | 1 | | 3 | |
(4√5)2 + ( |
| a)2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 4a | |
5a
2=1280
a
2=256
a=16
Ob=16+12+12
Ob=40
24 kwi 21:31
piotrek: Ob=16+12+12=40
a poleciało przez przypadek do dołu..
24 kwi 21:34
piotrek: zrobi ktoś dalej ?
nie wiem z czego skorzystac
24 kwi 22:40
kylo1303: | | abc | |
Skorzystaj ze wzoru: P= |
| |
| | 4R | |
24 kwi 22:54
piotrek: faktycznie jest ten wzór w tablicach, a nigdy nie używałem

dzięki, już wiem ocb
24 kwi 23:06