zadanie
SteveO: Mam wykres funkcji y=x
2−1
i muszę do tego obliczyć punkty przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych
24 kwi 20:44
picia: raz za x=0, i za y=0.
masz 2 msc zerowe(czyli przeciecia z OX)
24 kwi 20:46
SteveO: nie rozumiem ? może napisz mi gotowe wzory pod to
24 kwi 20:47
asdf: miejsca zerowe:
x2 − 1 = 0
przecięcie się z osią OY = −1. Wyraz wolny w funkcji kwadratowej oznacza przecięcie się z osią
OY ( tak samo jest z funkcją liniową)
24 kwi 20:47
Saizou : z osią x przecina w punkcie (1:0), bo ta funkcja powstała w wyniku przesunięcia funkcji x2 o 1
jednostkę w prawo
oś y
y=02−1
y=1
(0:1)
24 kwi 20:47
Saizou : ale błąd przecież wykres funkcji powstał w wyniku przesunięcia funkcji y=x2 o jedną jednostkę
w dół
24 kwi 20:48
Eta:
z osią OX (miejsca zerowe) to y=0 czyli x2−1=0 ⇒(x−1)(x+1)=0 ⇒x=1 v x= −1
z osią OX: A(1,0) , B(−1,0)
z osią OY : x=0 to y= 0−1 ⇒y= −1
z osią OY : C( 0,−1)
24 kwi 20:49
SteveO: dokładnie Saizou
bo to jest parabola z ramionami w górę i wierzchołku −1
24 kwi 20:49
Saizou : poprawka
oś x
(−1:0) i (1:0)
oś y
(0:−1)
24 kwi 20:50
asdf: Saizou, w takich sytuacjach jak sugeruje Eta trzeba zjeść jabłko

Mi pomogło
24 kwi 20:50
picia: posluchaj mnie. nie baw sie w zadne przesuwanie o wektor. wstawiaj 0 za x , za y. zawsze
bedziesz miec dobrze.
24 kwi 20:51