funkcje wymierne
Paulina: Bardzo proszę o sprawdzenie
Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej
odp. D=R\{3}
rozwiąż
odp. x=1
21 kwi 08:22
ula: ok
21 kwi 08:26
anmario:
Wszystko ok
21 kwi 08:26
Paulina: dzięki
21 kwi 08:29
tim: 1. Ok.
x − 3 ≠ 0 x ≠ 3

2. OK.
x − 3 = 4x − 6
3x = 3
x = 1
21 kwi 08:29
Paulina: dzięki
21 kwi 08:59
Paulina: a co mam zrobić z tą nierównością

od czego zacząć
21 kwi 09:15
anmario:
Od pomnożenia stron przez x
2. Mnożenie przez x jest niedopuszczalne, ponieważ przy
mnożeniu przez liczbę mniejszą od zera znak nierówności trzeba zmienić na przeciwny a
przecież nie wiemy czy x jest większe czy mniejsze od zera. Dlatego mnoży się w takich
wypadkach przez x
2 i jest dżi
21 kwi 09:27
Paulina: i co to wychodzi

:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x3−2x3<−1 |
| x2 =−1 |
| x3< −1 |
| x 2 dobrze i co dalej  |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 kwi 09:36
Paulina: czy ktoś może to sprawdzić
21 kwi 11:43
xpt: | x | | 2 | | 6 | |
| − |
| <− |
| / mnożymy obustronnie przez x2 |
| 2 | | x | | 4 | |
| 1 | | 3 | |
| x3 + |
| x2− 2x<0 / mnożymy obustronnie przez 2 |
| 2 | | 2 | |
x
3+3x
2−2x<0
Tak powinno wyjść (z tego co widzę u Ciebie coś innego wyszło)
21 kwi 12:18
Bogdan:
Osobiście wolę zamiast mnożyć nierówność przez kwadrat wyrażenia z mianownika
zawierającego niewiadomą postępować następująco:
Założenie: x ≠ 0
| x | | 2 | | 3 | |
| − |
| + |
| < 0 teraz wspólny mianownik |
| 2 | | x | | 2 | |
| x2 − 4 + 3x | |
| < 0 rozkładamy licznik na czynniki (Δ) |
| 2x | |
| (x + 4)(x − 1) | |
| < 0 <=> 2x(x + 4)(x − 1) < 0 |
| 2x | |
x=0, x=−4, x=1
+ + + + + +
−−−−−− (−4) −−−−−− (0) −−−−−− (1) −−−−−−>
− − − − − −
Odp. x € (−
∞, −4) U (0, 1)
21 kwi 12:28
Paulina: dziękuję , Bogdan a czy mógłbyś sprawdzić pozostałe moje zadania

będę wdzięczna
21 kwi 12:44
Bogdan:
Zadania poprzednie są już poprawnie rozwiązane, z tym, że w zadaniu z równaniem
należy podać założenie: 2x − 3 ≠ 0
21 kwi 14:00
Paulina: 2.Dany jest wielomian W(x)=2x
3+ax
2+bx+30
a) liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz wartości współczynników a i
b.
b) Pierwiastki wielomianu W(x) dla a=25 i b=−73 są liczby 2 i −15. Oblicz trzeci
pierwiastek tego wielomianu.
a=−9 , b=19

a jak mam zrobić b)
21 kwi 14:07
Paulina: zostawić tak 2x − 3 ≠ 0
21 kwi 14:09
Bogdan:
Jeśli pierwiastkami wielomianu 3 stopnia W(x) są liczby x = 2, x = −15, to trzeci
pierwiastek można wyznaczyć na 2 sposoby:
1 sposób: Trzeba podzielić wielomian W(x) przez wielomian Q(x) = (x −2)(x + 15)
Q(x) = x2 + 13x − 30. Wynikiem dzielenia (jeśli dzielenie jest bez
reszty) jest dwumian x − t, gdzie t to wartość trzeciego pierwiastka.
2 sposób: Zapisujemy wielomian W(x) w postaci iloczynowej:
W(x) = (x − 2)(x + 15)(x − t),
gdzie t to symboliczna wartość trzeciego pierwiastka.
Po wymnożeniu wyrażeń w nawiasach porównujemy otrzymane
współczynniki z podanymi współczynnikami W(x) i wyznaczamy t.
Q(x) = (x2+13x−30)(x−t) = x3−tx2+13x2−13tx−30x+30t =
= x3+(−t+13)x2+(−13t−30)x+30t
21 kwi 14:23
Bogdan:
Jeśli chodzi o założenie 2x − 3 ≠ 0 to można je tak zostawić, można również zapisać
| | 3 | |
Radzę wybierać postać x ≠ |
| , a jeszcze lepiej zapisać wynik założeń w postaci: |
| | 2 | |
21 kwi 14:27
Paulina: czyli mam podzielić
2x
3+25x
2−73x+30 : x
2+13x−30 tak

a to = 2x−1 dobrze

czyli wychodzi na to że 3
pierwiastek to −1
21 kwi 14:32
Bogdan:
Jeśli otrzymałaś w wyniku dzielenia wielomianów 2x − 1 to przyrównujemy ten
| | 1 | |
dwumian do zera i wyznaczamy x: 2x − 1 = 0 => x = |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
W(x) = 2(x − 2)(x + 15)(x − |
| ) |
| | 2 | |
21 kwi 15:23
Paulina: i co mam to teraz wymnożyć
21 kwi 15:32
Paulina: | | 1 | |
aha rozumiem już nie trzeba wymnażać tylko wyszło że 3 pierwiastek to |
| tak  |
| | 2 | |
21 kwi 15:39
Bogdan:
Tak
21 kwi 18:17