| ex+e−x | ||
y= | ||
| 2 |
| 1 | ||
y'= | (ex−ex) | |
| 2 |
| 2ex−2−x −ex −e−x | ||
wyszło mi | jak to mam poskracać bo na wolframie jest napisane że | |
| 4 |
| 1 | ||
wychodzi | (ex−e−x) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
y= | (ex+e−x) wyłącz stałą | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
i masz y'= | ( ex + e−x *(−1))= | (ex−e−x) | ||
| 2 | 2 |
wiem, ale wiem że tak się robi tylko jak mam z tego co wyżej napisałem to wyciągnąć
? jak te wyrazy się tam poredukują?
| ex+e−x | 1 | |||
teraz | = | ( ex+e−x) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
y'= | ( .............. ) | |
| 2 |
super, mogłem od razu zrobić jako pochodną iloczynu zamiast pochodnej ilorazu, pewnie
nie miał bym tych kłopotów
miłego wieczoru