równania
matik2: Rozwiąż równania:
a) 2+3(x−1)=5
b) 3−2(x+2)=7
c) 1+5(2x+3)=6
d) 4−2(5x−1)=22
e) 5x+2(4−x)=x
f) 4y3−(3y−5)=2y
24 kwi 20:30
picia: w czym masz klopot?
24 kwi 20:31
matik2: a) 2 + 3x − 3 = 5
3x = 5 + 3 − 2
x = 2
b) 3 − 2x −4 = 7
− 2x = 7 + 4 − 3
− 2x = 8
x = −4
c) 1 + 10x + 15 = 6
10 x = 6 − 15 − 1
10 x = −10
x = −1
d) 4 − 10x + 2 = 22
− 10x = 22 − 2 − 4
− 10x = 16
e i f nie umiem
24 kwi 20:34
asdf: e)
5x + 2(4 − x) = x
5x + 8 − 2x = x
3x + 8 = x
2x + 8 = 0
x = −4
f)
tu masz coś 4y3? czy jak?
24 kwi 20:36
picia: przeciez to praktycznie to samo. wymnazasz przez nawias. niewiadoma przenies na lewo, wiadoma
na prawo.
24 kwi 20:36