Pomoc
Help: Wyznacz wzór funkcji liniowej, dla ktorej warunek f(2x−3)=6x+1 jest spełniony dla kazdego
argumentu x.
24 kwi 20:30
asdf: f(2x − 3) = 6x + 1
y = 6(2x − 3) + 1
y = 12x − 18 + 1
y = 12x − 17
dobrze jakby ktoś to sprawdził
24 kwi 20:31
Help: Odpowiedz jest y=3x + 10
Niestety nie wiem jak do tego dojsc
24 kwi 20:33
Help: Funkcja liniowa to funkcja postaci f(x) = ax + b. Podstawmy więc f(2x−3)=6x+1 i dostaniemy:
(2x−3)a + b = 6x +1
2ax−3a + b = 6x +1
(2a−6)x = 3a − b+1
| | 3 | |
Dodatkowo wiemy też, że dla x = |
| , f(0)=10 |
| | 2 | |
Z tego już można policzyć a i b.
24 kwi 20:35
krystek: funkcja ma postać f(x)=ax+b i wtedy f(2x−3) ma być równe 6x+1
24 kwi 20:36
Help: No znalazlem to na innej stronie jeszce miałym pytanie skad ten ktos wydedukował ze:
24 kwi 20:39
Mila: f(x) =ax+b
a(2x−3)+b=6x+1
2ax−3a +b=6x+1
dwa wielomiany są równe⇔odpowiednie współczynniki są równe
2a= 6⇔a=3
−3a+b=1
−9+b=1
b=10
f(x)=3x+10
24 kwi 21:11