matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Krl:
Oblicz wartość wyrażenia:
2sin
2
50 −1
2ctg95 *cos
2
175
Doszedłem do równości
1+sin100
2cos
2
175
Ale nie wiem czy dobrze, Prosiłbym o rozwiązania lub/i dojście z tego co ja mam do prawidłowego wyniku (o ile dobrze przekształcałem Wynik: −1
24 kwi 20:06
Krl:
Ponawiam. To prostę jest bo za 3 pkt tylko ale gdzieś się pogubiłem
24 kwi 20:20
Eta:
licznik 2sin
2
50
o
−1= −(1−2sin
2
50
o
)= −cos100
o
= +sin10
o
ponieważ ctg95
o
= −tg5
o
cos175
o
= −cos5
o
to
−2sin5
o
mianownik:
*cos
2
5
o
= −2sin5
o
*cos5
o
= −sin10
o
cos5
o
L
= .......... = −1
M
24 kwi 20:22
Eta:
I co pasuje?
24 kwi 20:39