wyznaczenie liczby m
kalilali: | | 5x − 4 | |
dane jest wyrażenie W(x) = |
| wiedząc, że W(2) = W(−1) wyznacz wartość |
| | 2x + m | |
liczby m.
| | 6 | | −9 | |
dotarłam do momentu |
| = |
| i utknęłam. nie wiem czy należy |
| | 4 + m | | −2 + m | |
rozszerzyć w jakiś sposób mianownik, a jeśli tak to jak, czy może jednak chodzi o coś innego.
Proszę o pomoc
24 kwi 20:04
Saizou : a może z proporcji
24 kwi 20:05
kalilali: dostrzegam, ale braki w podstawach stanowią barierę... mogę prosić i zobrazowanie
24 kwi 20:13
krystek: "na krzyż " mnóż!
24 kwi 20:14
kalilali: fakt, wczesniej tak robilam, ale popelnilam blad w rachunkach, poprawiłam i wyszło. Dzieki
24 kwi 20:20