wyznacz różnicę i iloczyn wielomianów
kończynka: Wyznacz różnicę i iloczyn wielomianów w(x)=2x2−6x−2 oraz u(x)=−4x+1 bardzo proszę o całe
rozwiązanie
24 kwi 19:59
24 kwi 20:00
kończynka: krystek nic z tego nie rozumię
24 kwi 20:11
krystek: Masz pokazane na przykładach jak się mnoży i odejmuje wielomiany, to co masz Ty zrobić!
24 kwi 20:13
kończynka: tyle to wiem, ale chcę sprawdzić wynik czy w różnicy wyszło =2x2−10x−3 czy +3
24 kwi 20:30
picia: 2x2−2x−3
24 kwi 20:33
kończynka: a czy mógłbyś mi sprawdzić, czy dobrze mam? dane sa wielomiany P(x)=3x2−1 i W(x)=x+2. Oblicz
2[W(x)]2−3P(x) = 2[W(x)]2−3P(x)=2(x+2)2−3(3x2−1)=2x2+8x+8−9x2+3=−7x2+8x+11
24 kwi 20:39
krystek: ok
24 kwi 20:40
kończynka: a no faktycznie dziękuję Ci picia
24 kwi 20:41
kończynka: dzięki. No to może teraz Ty mi Krystuś policzysz te pierwsze zadania z wyznaczeniem różnicy i
iloczynu wielomianów proszę
24 kwi 20:44
krystek: Nie przesadzasz zrobiłąs trudniejsze .
24 kwi 20:47
kończynka: nie sorki Krystek tylko iloczyn wielomianów. Tyle mam tych zadań, że sama się gubię
24 kwi 20:48
krystek: (2x2−6x−2)(−4x+1)=2x2*(−4x)+2x2*1−6x(−4x)−6x*1−2(−4x)−2*1=
24 kwi 20:49
kończynka: serdecznie dziękuję.Teraz mam pogrupować wyrazy i pomnożyć i policzyć, ale nie wiem jak ten
moment mam policzyć −2(−4x) bo tego nie mogę pomnożyć, bo to coś innego
24 kwi 21:18