rozwiąż równania
maurycy: a) x4+3x3+6x2=0 b) x3+3x2−9x−27=0
24 kwi 19:52
maurycy: Rozwiąż równania: a) x4+3x3+6x2=0 b) x3+3x2−9x−27=0
24 kwi 19:53
krystek: Rozłóż na czynniki i licz!
a)x2(x2+3x+6)=0
24 kwi 19:55
kończynka: ale w równaniu b) wynik =+3 czy =−3?
24 kwi 20:15
maurycy: proszę kogoś o pomoc szczególnie przykład b)
24 kwi 21:03
Saizou : mnie się wydaje że tak
x3+3x2−9x−27=0
x2(x+3)−(−9)(x+3)=0
(x2−9)(x+3)=0
(x−3)(x+3)(x+3)=0
x=3 lub x=−3
24 kwi 21:10
maurycy: dziękuję Ci Saizou
24 kwi 21:28