funkcje
maciej: POMOCY!
CZĘŚĆ 1
1. Wyznacz wzór funkcji f(x)=a/(x−p)−q wiedząc, że jej asymptotami są proste x=−2 ,y=3 a jej
wykres przechodzi przez punkt A=(0,5)
2. Określ współrzędne punktu przecięcia asymptot funkcji:
y=3/(x−3)+2
y=(−2)/(x+3)
3. Wyznacz współrzędną wierzchołków funkcji y=(−4)/(x+2)−3
4. Narysuj wykres funkcji y=2/(x−2)+4
określ dziedzinę i zbiór wartości
podaj współrzędne punktu przecięcia z osią x,y
oblicz miejsce zerowe funkcji
podaj równania asymptot
5. Wyznacz równania osi symetrii funkcji y=3/(x−5)+2
CZĘŚĆ 2
1. Wyznacz wierzchołki funkcji y=(−1)/(x−3)+2
2. Naszkicuj wykres funkcji y=2/(x+4)−2
określ dziedzinę i zbiór wartości
odczytaj (lub oblicz) miejsce zerowe
podaj współrzędne punktu przecięcia z osią OY
podaj równania asymptot wykresu
3.Wyznacz wzór funkcji f(x)=a/(x−p)+q wiedząc, że jej wykres przechodzi przez punkt A=(0,1), a
asymptotami są proste x=2 ,y=3
4. Określ współrzędne punktu przecięcia asymptot funkcji:
y=5/x+2
y=(−1)/(x+3)−2
5. Wyznacz równania osi symetrii funkcji y=(−3)/(x+4)+3
24 kwi 19:44
ewa: ad1) Skoro asymptotą pionową jest x=−2, tzn że mianownik nie jest określony dla x=−2, czyli
musi być w mianowniku x+2, czyli p=−2.
y=3 jest asymptotą poziomą, czyli q=−3
Podstawiamy teraz współrzędne punktu A
a=4
24 kwi 21:16
ewa: Ad 2 asymptoty pierwszej funkcji: x=3, y=2
asymptoty drugiej: x=−3
Punkty przecięcia (3,2), (−3,2)
24 kwi 21:19
ewa: Ad 4. (cz.I) Dziedzina: R\{2}
Zbiór wartości: R\{4}
| | 2 | |
Punkt przecięcia z osią x: 0= |
| +4 |
| | x−2 | |
−4x+8=2
4x=6
| | 2 | |
Punkt przecięcia z osią y: y= |
| +4 |
| | 0−2 | |
y=3
to punkt (0,3)
Równania asymptot: x=2, y=4
24 kwi 21:28