treść
Domiś: Obecnie 1kg cukru kosztuje o 3zł 20gr więcej niż kilka lat temu. Wówczas za kwotę równą 225zł
można było kupić o 80kg więcej cukru niż obecnie. Ile kosztuje 1kg cukru obecnie ?
rozpisałam dane ale nie wiem czy dobrze :
kiedyś : obecnie :
x − cena za 1kg x + 3,20 − cena za 1kg
225 = y + 80kg 225 = y
jak ułożyć z tego jakiś układ równań albo coś .. .? jeśli jest dobrze oczywiście
24 kwi 19:34
krystek: Ilośc * cena =wartość cukru Układ rownań.x→cena y→ilośc kilogramów a 225 to wartośc cukry( Ty
dałaś do kg
24 kwi 19:41
Domiś: to układ będzie wyglądał tak :
225 = (y+80) * x
225 = (x+3,2) * y

24 kwi 19:47
Domiś: chyba nie ..
24 kwi 19:51
krystek: obecnie
x+3,20→cena
y →ilość
_________kiedyś
x→cena
y+80→ilośc
_________ Tak sobie zapisuj
Układ ok
24 kwi 19:52
Domiś: tak − ułożyłam układ a nie umiem go rozwiązać −.−
24 kwi 20:07
Mila: 225 = (y+80) * x
225 = (x+3,2) * y
(y+80) * x = (x+3,2) * y
xy+80x=xy+3,2y
80x=3,2y
y=25x
do II równania
225=(x+3,2)*25x /:25
9=(x+3,2)*x
x2+3,2x−9=0
dokońćz.
24 kwi 21:30