funkcja , prosze o sprawdzenie działania
Liceum : funkcja
y=3x+ 10 , wyznacz równanie prostej prostopadłej do tej prostej przechodzacej przez punkt
P= (3.7)
y=3x+10
⊥y=13x+6
7=13*3+b
7−1=b
6=b
y=13x+10
⊥y=13x+6
24 kwi 18:56
Liceum : prosze o pomoc . dobrze wykonałem rachowanie
24 kwi 18:58
Beti: | | 1 | |
nie, bo prosta prostopadła ma wsp.kier. a = − |
| |
| | 3 | |
24 kwi 18:59
Liceum : to co muszę tu poprawić
24 kwi 19:01
matmatic: k⊥l⇔a1*a2=−1
a1=3⇒a2=−1/3
k:y=a2*x+b
k:y=−(1/3)x+b
7=−(1/3)3+b⇒ b=8
k:y=−(1/3)x+8
24 kwi 19:01
Liceum : nie rozumiem , gdzie ten −13 muszę poprawić
24 kwi 19:03
matmatic: wspolczynnik kierunkowy
24 kwi 19:05
Liceum : pokaż mi to na przykładzie bo nie wiem
24 kwi 19:06
matmatic: l: y=3x+10 tutaj wspolczynnik kierunkowy wynosi 3, czyli a1=3
szukana prosta k:y=a2x+b
aby te dwie proste byly prostopadle to iloczyn ich wspolczynnikow kierunkowych musi byc rowny
−1, czyli a1*a2=−1
podstawiasz pod a1 3 i masz 3*a2=−1
a2 wychodzi −1/3
24 kwi 19:09