Pomozcie bo ogłupiałem..
Musze obliczyc pole przekroju ostroslupa prawidlowego trojkatnego, przekroj zawiera podstawe
ostroslupa i punkt na srodku krawedzi bocznej, na przeciwko krawedzi zawierajacej przekroj..
(patrz rys.)
Gubie sie w rys nr . II mianowicie zle wyliczam hb
moje obliczenia
| ah | ||
P= | ||
| 2 |
| a2 | ||
h=√4a2− | ||
| 4 |
| a√15 | ||
h= | ||
| 2 |
| a*hb | a2√15 | |||
P= | = | |||
| 2 | 2 |
| a√15 | ||
hb= | ||
| 4 |
| a√11 | ||
hp= | ||
| 4 |
inaczej tam jest P=2a*hb /2 =a2 * √15
tylko nie 44hb tylko 4hb
//// ogarnie mi ktos to i pomoze ?