matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Acha:
jak rozwiązać równanie? (log
2
x)
2
−log
2
x− 2=0
24 kwi 18:37
konrad:
t=log
2
x
24 kwi 18:40
matmatic:
założenie: x>0 log
2
x=t t
2
−t−2=0 Δ=1−4*(−2)=9 t
1
=−1 t
2
=2 log
2
x=−1 ⋁ log
2
x=2 x=2
−1
⋁ x=2
2
x=0,5⋁ x=4
24 kwi 18:47