log
Domiś: LOGARYTMY ..:(
Wiadomo, że loga49 = 24p + 8 oraz loga3 = 9p2, gdzie a >0 i a≠1. Wykaż, że loga21 = (3p +
2)2.
24 kwi 17:57
rumpek:
Wiadome:
log
a49 = 24p + 8 = log
a7
2 = 2log
a7 = 24p + 8 ⇒
loga7 = 12p + 4
log
a3 = 9p
2
T: log
a21 = (3p + 2)
2
L = log
a21 = log
a(7 * 3) = log
a7 + log
a3 = 12p + 4 + 9p
2 = 9p
2 + 12p + 4 = (3p + 2)
2 = P
c.n.u
24 kwi 18:00
Domiś: jak to czytam to jest oczywiste ale sama nie umiem tego zauważyć ..
24 kwi 18:08
She: Można skrrócić 2 przy logarytmie z 2 przy wyniku? ( 2loga7=24+8 => loga 7=12p+4)
30 mar 17:05
mkm: mozna i tak z reszta jest zrobione
21 kwi 14:34